Ahşap Cephe Uygulama

DIŞ CEPHE AHŞAP KAPLAMA :

Doğal ağaç ahşap cephe kaplama ;eski yalıların , tarihi binaların , tarihi ahşap evlerin , evlerin, villaların, ofislerin, otellerin ve ticari binaların dış görünümünü güzelleştirmek için ideal bir çözümdür

Ahşap dış cephe doğal özelliğinin yanı sıra mükemmel bir izolasyon vazifesi yapar , yağmura, rüzgara, güneşe ve kara karşı yüksek koruma sağlar. Iroko, Sapelli, Meşe Teak vb. ağaç türleri dış cephe kaplamaları için uygundur. Uygulama Alanları : Binaların ahşap iç ve dış cephe

DIŞ CEPHE SİSTEMLERİ ve UYGULAMASI

AHŞAP DIŞ CEPHE KAPLAMA

Ahşap cephe kaplama, malzeme olarak diğer cephe kaplamalarıyla karşılaştırıldığında çok fazla üstün özelliğe sahip olduğu görülmektedir. Malzeme, ağaçtan oluşturulduğundan natural bir yapıya sahiptir. Ahşap ağaçtan elde edilir, ağaç ise hava alan ve canlı olan bir yapıdır. Bu da oluşturduğunuz ortamın sağlıklı olması sağlanır. Başka kaplama malzemeleriyle karşılaştıtırsak görülür ki ahşap cephe kaplama diğer kaplama malzemelerinnden daha hafiftir.
Dayanıklılık
Deprem bölgelerinde hafif olduğundan ötürü yapının veya binaların ağırlığını diğer malzemelere göre daha az arttırdığı için depremlere karşı daha dayanıklı olmaktadır. Ahşap liflerinin sıkıştırıldıktan sonra yüksek ısıda bir bir fırınlanmaktadır. Ardından beş kat preslenir ve üretim gerçekleştirilir. Ahşap Dış Cephe Kaplamalar renkleri ve naturelliği ile de evinizi depremden, kötü hava koşullarından korur. Yıpratıcı her türlü fiziksel etkiye karşı doğal bir koruma sağlamaktadır.
Yalıtım
Ahşap Kaplama içerisine eklenen maddeler sayesinde ısı yalıtımı çok daha iyi olmaktadır. Ahşap, uzun süre yıpranmayan bir malzemedir. Aynı zamanda kanallı profili ve sistemi sayesinde su geçişini önlemektedir. Böylece su ve ısı yalıtımı da sağlamaktadır.
Doğallık

Doğal görünümü nedeniyle evinize veya iş yerinize doğal bir görüntü vermektedir. Hava bariyeri sayesinde sistem yüzeyinde yoğuşma meydana gelmediğinden ötürü nefes alır. Kesit kalınlığı sayesinde basınca karşı dayanıklılığı yüksektir. Bu yapısı da cephe kaplamanın ses yapmasını önler.
Ahşap cephe kaplamalarında malzeme özelliklerinin belirlenmesi
Malzeme seçiminin ilk adımı ihtiyacın tespit edilmesidir.Proje ve yapılarda cephe detaylarından elde edilecek ölçümler ile yalı binisinin genişliğini ölçmek gerekmektedir.
İkinci adım ise malzeme kalınlığının tespit edilmesidir. Ahşap malzeme kalınlığı genellikle yüzeyin mevcut genişliğinin yüzde onu olarak hesaplanır. Malzemenin eni 20 santimetre’nin üzerinde olduğunda ise kesittin kalınlığının arttırılması yararlıdır.
Projenizde sisteminizin ayrıntıları varsa bu ayrıntılar görünüm ve uygulamanız için daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayarak projeniz için iyi bir bilgi kaynağı oluşturmanızı sağlayacaktır.
Ölçülerin bilinmesi için iki çizim farkı önerisinden bahsedilirse;
Mimari projeniz bilgisayarla oluşturulmuş ve çizimi yapılmışsa birkaç şerit arası genişliğini tespit etmeniz doğru sonuçlara sahip olmanızı sağlayacaktır ama çiziminiz el ile yapılmış ise yedek bir onaylama gerektiğinden ötürü çizgiler arası boşlukların sayısı alt kısımdan üst kısımlara doğru sayılır ve bulunan sayı yapınızın yüksekliğine bölünerek yalı binisinin eni tespit edilir.
Optimizasyonun yapılmasınının nedeni malzeme seçmek olduğundan sonuç kısmına gelindiğinde ev veya yapının dış cephesinde kullanılacak ağaçların seçimi için en önemli etken ayrılan bütçedir. Bütçe ne kadar artarsa kullanılacak ağaç o derece kalitelileşecektir. Dış cephe için uygun olan ağaçlar teak, lareks, meranti, sarı renkli çam, iroko ve sapelli ağaçlarıdır. Sarı çam yerli ve ithal olmak üzere piyasadan karşılanabilmektedir. Ülkemizde ki finansal sebeplerden ötürü lareks ağacı ve sarı çam çok fazla kullanılmaktadır.
İthal çamlarda uzun kereste bulmak çok kolaydır fakat yerli imalatta bulunması zordur. Bilindiği gibi reçine, çam ağaçlarının ömrünü uzatan bir etkendir. Fakat Akdeniz bölgesi gibi çok güneş alan ve sıcak olan bölgelerde kaplamalar kusma yapabilmektedir. Bu durumlarda kaplamanın akan bölgelerinin yeniden boyanması ya da kazınması gerekmektedir. Kaplama için tercih edilen egzotik ağaçlar diğer ağaçlara göre daha sert ve uzun ömürlüdür ama maliyeti yüksektir. Ayrıca bu ağaçların işlenmesi de zordur. Kaplama için yapılacak ağaç seçiminde hesap edilmesi şart olan diğer özellikler ise nem oranıdır. Kaplamaların kaplanacağı bölgede ki nem oranına uyum sağlaması için malzeme uygulanmadan önce o bölgede bekletilmesidir. Çürümeye karşı alınacak kimyasal önlemler de dikkate alınmalıdır.
Nemli bölgeler için kullanılacak malzemelerin nem oranı en fazla %9-%15 arasında olmalıdır. Nem oranı için optimum yüzde ise %12′dir. Nem ölçümü için elektronik nem ölçerler kullanılmalı ve ağacın birden fazla kısmından ölçüm yapılmalı ve bu ölçümlerin ortalaması alınmalıdır. Ağacın bir noktasından ölçüm yapılıp o ölçüme sahiptir şeklinde düşünülmemelidir. Nem ölçümü sonucu ile ağacın kullanıma uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Malzemenin nem oranı yüksekse doğal şartlar ile kurumaya bırakılmalı veya fırınlanma işlemi gerçekleştirilmelidir.